Θετικές χαρακτηρίζει τις προοπτικές του ομίλου Τιτάν για το 2015 η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας και αυτό -όπως σημειώνει- παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες και προκλήσεις.
Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία αποδίδεται στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων που αναμένονται στις δύο σημαντικότερες αγορές του ομίλου σήμερα, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.
Στα καλά νέα της Τιτάν συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση στις 19/6/2015 τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2011, καθώς τα κέρδη χρήσης 2014 κάλυψαν τις σωρευτικές ζημιές παρελθουσών χρήσεων ποσού 51 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα θα προτείνει τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 12,694 εκατ. ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Η πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον και τη διανομή ειδικών αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων, συνολικού ποσού 12,694 εκατ. ευρώ ή 0,15 ευρώ ανά μετοχή.
Αναφορικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα οικονομική χρήση, η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας σημειώνει ότι παρά την παρατεταμένη κακοκαιρία των αρχών του έτους, η ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ συνεχίζεται απρόσκοπτα, στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης που σημειώνει η αμερικανική οικονομία.
Σύμφωνα με προβλέψεις της Portland Cement Association - PCA, η κατανάλωση τσιμέντου αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 8% ετησίως από το 2015 έως το 2017, λόγω της τόνωσης της ζήτησης για νέες κατοικίες και των θετικών τάσεων που διαμορφώνονται για τα ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα.
Ο ρυθμός αύξησης εκτιμάται από την PCA ότι θα είναι ακόμη υψηλότερος στις νοτιοανατολικές πολιτείες, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του Τιτάνα. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανερχόμενη ζήτηση, ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις που αφορούν την αγορά εξοπλισμού και τη βελτίωση της απόδοσης των παραγωγικών του εγκαταστάσεων.
Στην Αίγυπτο, η ζήτηση δομικών υλικών εκτιμάται πως θα διατηρηθεί υψηλή, βασιζόμενη σε έργα τόσο δημόσιου όσο και ιδιωτικού χαρακτήρα. Ο όμιλος προσδοκά την ανάκαμψη της παραγωγής και των πωλήσεων εντός του 2015, ως αποτέλεσμα των επενδύσεών του με στόχο την εξασφάλιση, σταδιακά, της ενεργειακής επάρκειας των εργοστασίων του.
Στην Ελλάδα η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να μειώνεται, παρά τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία έχει διαμορφωθεί. Η κατανάλωση τσιμέντου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα του 2014 λόγω της εκτέλεσης των έργων των οδικών αξόνων, όπως σημειώνεται - στον βαθμό που αυτά συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Η κατασκευαστική δραστηριότητα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζεται σταθερή, όμως η ζήτηση κινείται σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα της δυναμικότητας των εργοστασίων του ομίλου. Βραχυπρόθεσμα δεν διαφαίνονται προοπτικές ουσιαστικής ανάπτυξης, καθώς η περιοχή εξακολουθεί να επηρεάζεται από την οικονομική αδυναμία γειτονικών χωρών της Ευρωζώνης.
Το 2014 ο όμιλος Τιτάν επέστρεψε στην κερδοφορία έπειτα από δύο ζημιογόνες χρήσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2014 ανήλθε σε 1.158 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,7%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 2,6%, στα 182 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους διαμορφώθηκαν στα 31 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 36 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Θετική επίδραση στα λειτουργικά αποτελέσματα είχαν η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς των ΗΠΑ, η βελτίωση της ελληνικής αγοράς και η καλύτερη απόδοση των αγορών της Τουρκίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου το 2014, εξαιρουμένων των εξαγορών και των ασωμάτων ακινητοποιήσεων, ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες από τα συγκρατημένα επίπεδα των προηγούμενων ετών και κατά 33 εκατ. ευρώ υψηλότερες του 2013. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ.
Ταμειακές ροές 90 εκατ. ευρώ
Το 2014 ο όμιλος Τιτάν δημιούργησε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 90 εκατ. ευρώ, έναντι 136 εκατ. ευρώ το 2013. Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στα 541 εκατ. ευρώ, έναντι 509 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2013, αντικατοπτρίζοντας την επανεκκίνηση των επενδύσεων και τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίων κίνησης στις αγορές που παρουσιάζουν ανάπτυξη. Διαχρονικά συγκρινόμενος, ο δανεισμός του ομίλου βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του ημίσεος του ύψους που βρισκόταν στις αρχές του 2009.
No comments:
Post a Comment